TİP 2 DİYABETLİ HASTALARDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ PREVALANSI VE CRP, FİBRİNOJEN, GLİSEMİK KONTROL VE İNSÜLİN DİRENCİ İLE İLİŞKİSİ

Authors

  • Alev EROĞLU ALTINOVA
  • Müjde AKTÜRK
  • Füsun TÖRÜNER
  • Meral KAYA
  • Neslihan BUKAN
  • İlhan YETKİN
  • Nuri ÇAKIR
  • Metin ARSLAN

Abstract

ÖZ:
Amaç: Tip 2 diyabetli hastalarda serum 25-hidroksivitamin eksikliği prevalansını ve D vitamini eksikliğinin hassas CRP, fibrinojen, lipid ve lipoprotein düzeyleri, glisemik kontrol ve insülin direncine etkisini incelemek amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Toplam 132 hasta (79 kadın, 53 erkek) çalışmaya alındı.
Bulgular: Hastaların %37,9’unda (kadınlarda %53,2, erkeklerde %15,1) D vitamini eksikliği saptandı. Obez ve kapalı giyim tarzı olan kadın hastaların %71,9’unda D vitamini eksikliği saptandı. D vitamini eksikliği olan kadın hastaların olmayanlara göre VKİ ve PTH düzeyleri yüksek; apolipoprotein A ve HDL kolesterol düzeyleri düşük bulundu. CRP, fibrinojen, kan şekeri, HbA1c düzeyleri ve HOMA-IR farklı değildi. D vitamini eksikliği olan erkek hastalarda olmayanlara göre bakılan parametreler açısından farklılık saptanmadı. Tüm grupta, D vitamini ile VKİ, HOMA-IR, PTH ve ALP ile negatif; kreatinin ile pozitif ilişki saptandı.
Sonuç: Çalışmamızda tip 2 diyabetli hastalarda D vitamini eksikliği prevalansının yüksek olduğu, bu oranın obez ve kapalı giyim tarzı olan kadınlarda daha belirgin olduğu görüldü. D vitamini düzeyi insülin direnci ile ilişkili bulunurken; D vitamini eksikliğinin CRP, fibrinojen ve glisemik kontrol üzerine bir etkisi saptanmadı.
Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabet, D Vitamini, Glisemik Kontrol, İnsülin Direnci, CRP, Fibrinojen

THE PREVALENCE OF VITAMIN D DEFICIENCY AND ITS RELATIONSHIP WITH CRP, FIBRINOGEN, GLYCEMIC CONTROL AND INSULIN RESISTANCE IN PATIENTS WITH TYPER DIABETES
ABSTRACT:
Aim: We aimed to investigate the prevalence of 25-hydroxyvitamin D deficiency and the effect of vitamin D deficiency on sensitive C-reactive protein (CRP), fibrinogen, lipid, lipoprotein levels, glycemic control and insulin resistance in patients with type 2 diabetes mellitus (DM).

Methods: A total of 132 patients (79 women and 53 men) were enrolled the study.
Results: Vitamin D deficiency was found in 37.9% of the patients (53.2% in women and 15.1% in men). The frequency of vitamin D deficiency in obese female patients wearing covered dress was 71.9%. Female patients who are vitamin D deficient had increased BMI, PTH and decreased apolipoprotein A and HDL cholesterol levels compared to vitamin D sufficient female patients. But CRP, fibrinogen, blood glucose, HbA1c levels and HOMA-IR were not different in these two groups. The measured parameters were comparable between male patients with and without vitamin D deficiency. In whole group, vitamin D correlated negatively with BMI, HOMA-IR, PTH, ALP and positively with creatinine.
Conclusion: In our study, we observed increased prevalence of vitamin D deficiency in patients with type 2 DM, especially in obese female patients wearing covered dress. While there was an association between vitamin D and insulin resistance, there was no effect of vitamin D deficiency on CRP, fibrinogen and glycemic control.
Key Words: Type 2 Diabetes, Vitamin D, Glycemic Control, Insulin Resistance, CRP, Fibrinogen

Downloads

Issue

Section

Original Research

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>