Geç Prepartum Gelişen Ciddi Trombositopeni ve Erken Postpartum Masif Kanama ile Seyreden Olgunun Yönetimi
Abstract
Trombositopeni, gebelikte çoğunlukla masum olup tedavi gerektirmemesine rağmen ağır trombositopenisi olan hastalarda postpartum kanamaya bağlı maternal morbidite ve mortalite riski artmaktadır. Olgumuzda; 26 yaşında, 3.trimester başında platelet sayısı normal sınırlarda olan fakat doğumdan bir gün önce ciddi trombositopenisi tespit edilen gebenin periferik yaymasında trombosit kümeleri görülüp fonksiyonları normal olarak tespit edildi. Vajinal doğum sonrası şiddetli kanama gelişmesiyle birlikte medikal tedavi ve kan/kan ürünleri replasmanı yapıldı. İmmünolojik neden göz önünde bulundurularak iv metilprednizolon uygulandı. Uygulanan tedavilere rağmen kanamanın devam etmesi üzerine kompresyon amacı ile uterin kaviteye Bakri balon, vajene adrenalinli tampon yerleştirildi ve kanamanın kontrol altına alınması ile birlikte 24. saatte çekildi. Hasta postpartum 6. gününde trombosit sayısı normal sınırlarda iken taburcu edildi. 6. haftadaki kontrolünde tekrar trombositopeni tespit edilen hastada lekelenme tarzında kanama şikayeti mevcuttu. İmmünolojik neden düşünülerek oral metilprednizolon başlandı ve 7 gün sonra trombosit sayısı yükselerek şikayetleri geriledi.
References
Bockenstedt PL. Thrombocytopenia in pregnancy. Hematology/oncology clinics of North America. 2011;25:293-310.
Townsley DM. Hematologic complications of pregnancy. Seminars in hematology. 2013;50:222-31.
Kamath V, Sarda P, Chacko MP, Sitaram U. Pseudothrombocytopenia observed with ethylene diamine tetra acetate and citrate anticoagulants, resolved using 37 degrees C incubation and Kanamycin. Indian journal of pathology & microbiology. 2013;56:306-8.
Biswas A, Arulkumaran S, Ratnam SS. Disorders of platelets in pregnancy. Obstetrical & gynecological survey. 1994;49:585-94.
Khellaf M, Loustau V, Bierling P, Michel M, Godeau B. [Thrombocytopenia and pregnancy]. La Revue de medecine interne / fondee par la Societe nationale francaise de medecine interne. 2012;33:446-52.